Eerste bodemonderzoek
Ons eerste grondbooronderzoek doen we aan de rand van de heemtuin, het meest oorspronkelijke gebied, ook al is deze verstoord door de jaren heen, de Bergermeerpolder, te Alkmaar. Dit gebied is onderdeel van de vier weidse polders ten oosten van het Noord Hollands Duinreservaat.
Gedurende de grondboring constateerden wij dat alle lagen, tot zo’n 130 cm diep natte klei bevatten. Deze natte klei wijtten wij in eerste instantie aan de naastgelegen sloot..
Onder water
Na onderzoek in de literatuur (zie afbeeldingen boek) werd duidelijk dat dit gebied rond 1550 nog onder (zee)water lag. Later toen de kustlijn ‘dicht’ was zijn er verschillende zoutwater doorbraken geweest bij Petten, Camperduin en Bergen. Het zoete water kwam vanuit de duinen, de aan- en afvoer van het water in Alkmaar en de regio. Het veen is indertijd afgegraven voor de akkerbouw en sinds het jaar 1578 is het een droog gebied. De grond in het gebied bestaat uit kleigrond, een mix met oude zeeklei en rivierklei, eigenlijk een soort moerasgebied. Daarom waren onze boringen zo nat, vanwege de kwel uit de duinen; pikklei of katteklei genaamd. Deze grond heeft hierdoor een geringe vruchtbaarheid.
We constateren enkele plantenresten en humus tijdens de boringen bij een diepte van 60/80 cm. De grond ruikt vanaf deze diepte naar zwavel en/of ijzer.
(Klik op afbeelding voor groter formaat)
(Klik op afbeelding voor groter formaat)
Bron: Monnikenwerk, Peter Lassooy, 2018
Oude kaarten
Linkergedeelte kaartje beneden is voor de inpoldering. De afbeelding rechts is vervaardigd in 1660 en laat o.a. de Monniken (Munnicke) polder zien met ingetekend De Kromme Sloot.
(Klik op afbeelding voor groter formaat)
Bron: regionaal archief Alkmaar
De Weidse Polders
In de eerste alinea van deze blog spraken wij over het gebied van de Weidse Polders. Wil je meer lezen over dit gebied klik dan op onderstaande link die je brengt naar een pdf samengesteld door de provincie Noord-Holland.