Annemieke en Suzanne volgen de tweejarige opleiding ecologisch hovenier. Een van de drie gebieden die zij volgen gedurende hun opleiding is de heemtuin in Alkmaar bij Amateurtuindersvereniging De Kromme Sloot. Ze houden een blog bij (zie rechtermenu overzicht blogs) van hun ervaringen in de heemtuin.
Nestelen in de heemtuin
Eind maart. De lente is volop te voelen, ruiken en horen. Zon. Leven in de tuin. Lentebloeiers ontluiken, de eerste vlinders en bijen zijn gesignaleerd. Vogels lijken met elkaar te spelen in de lucht als ze elkaar achterna zitten. De eerste nesten worden gebouwd. Wat een fantastische tijd voor ons om te starten met onze opleiding ecologisch hovenier. Wij zijn Annemieke uit Oudkarspel en Suzanne uit Heiloo. We ontmoetten elkaar afgelopen oktober bij de voorlichting van de opleiding ecologisch hovenier bij Thijsse’s Hof in Bloemendaal.
Annemieke
Annemieke is moeder van een uithuis-wonende zoon. Zij woont sinds kort samen met haar vriend en zijn twee zonen in Oudkarspel. “In mijn werkzame leven werkte ik eerder 20 jaar in de gehandicaptenzorg en later als meubelmaker binnen mijn eigen bedrijf. Mijn groene hart was er altijd al en werd opnieuw aangeraakt toen ik vrijwilligerswerk bij natuurbegraafplaats Geestmerloo deed. De vakopleiding tot ecologisch hovenier past ‘echt’ bij mij. De natuur kan mij en ons zoveel leren en ‘ze’ is zo heilzaam! Door het volgen van deze opleiding hoop ik een steentje bij te dragen aan een gezonde bodem in tuin(en), natuur en landschap. In de toekomst hoop ik het beroep van ecologisch hovenier te combineren met het maken van (inlands) houten meubels en objecten. De heemtuin inspireert mij op verschillende gebieden; samenkomsten, samen werken, ontdekken, leren, herkennen van biodiversiteit en (in overleg) co-creëren van heemtuin-bouwwerkjes.”
Suzanne
Suzanne is in het dagelijks leven freelance communicatieadviseur en (bonus)moeder van vijf kinderen tussen de 7 en de 25 jaar en zingt jazz en rock in verschillende bands. “Met de opleiding kan ik alle kanten op. Het belangrijkste vind ik om de missie uit te dragen; leven en werken mét de natuur in plaats van werken tegen de natuur. Ik heb nog geen idee of ik ook daadwerkelijk hovenier word of alleen gebruik maak van de kennis en ervaring van de opleiding om bedrijven, particulieren, gemeenten, scholen etc. gevraagd -en ongevraagd- te adviseren over meer biodiversiteit.”
Ervarend leren
Ervarend leren, zo vatten we de opleiding graag samen. Eens in de twee weken hebben we op woensdag een cursusdag, telkens op een andere locatie in het land. We starten de dag met een waarneming en een boekbespreking van twee medestudenten. Daarna vertelt een expert iets over het gebied, bijvoorbeeld een bodemkundige, landschapsarchitect of een paddenstoelenkenner. In de middag trekken we de natuur in om het geleerde in de praktijk te ontdekken/observeren. Daarnaast is de opdracht om drie gebieden te volgen gedurende twee jaar. Eén gebied met minimaal en één gebied met maximaal menselijk ingrijpen en één er tussen in, dat is meestal een heemtuin. Zo kwamen bij de heemtuin van tuinvereniging De Kromme Sloot in Alkmaar terecht.
De komende twee jaar aan de slag met als begin een bodemonderzoek
Onder de enthousiaste begeleiding van Emiel gaan we de komende twee jaar aan de slag in de heemtuin. Vooral om te observeren en leren maar ook om hier en daar een handje te helpen. Want de natuur die moet je vooral ervaren. Afgelopen woensdag startten we met een bodemonderzoek waarbij Klaas (zoon van Suzanne) ook een handje hielp. Verder zetten we een gebied langs de poel af waar we twee soorten compost hebben aangebracht. Eén van de jongste composthoop en één lading van de composthoop daarnaast die stukken droger is. We volgen zo eigenlijk drie verschillende gebieden. Eentje zonder ingrijpen, één met eenjarige compost en één met tweejarige compost. De verschillen gaan we beschrijven en natuurlijk ook hier delen. Om maar in lentetermen te blijven; we hebben ons al een beetje in de heemtuin genesteld.