De Kromme Sloot is opgericht in 1972 als vervanging van het tuinencomplex aan de Rekerdijk. Daar werd namelijk de Huiswaard aangelegd. Het braakliggende land aan de Olympiaweg werd opgehoogd. Ter bescherming tegen de krachtige westenwind werden windsingels en heggen geplant.
Foto’s gemaakt tijdens de begindagen van onze vereniging
Westwaarts met zicht op de Bosmolen toen nog zonder wieken.
Noordoostwaarts vanaf de brug over de Kromme Sloot naar onze vereniging.
Kora vertelt
Kora, tuinder van het eerste uur op De Kromme Sloot, vertelt: “Aanvankelijk was het een kale akker. De gemeente had het stuk weiland omgeploegd en de kavels voor de tuinen afgebakend in percelen van 10 bij 20 m. We konden zelf uitzoeken waar we wilden tuinieren. De leden waren voornamelijk mannen, die veelal bij de Hoogovens werkten.”
Linker foto, zuid-west met zicht op clubhuis en dijk van De Kromme Sloot. Foto midden Kora en foto rechts Kora met zicht noord-oostelijke richting.
“Met vereende krachten werd het complex toegankelijker gemaakt. Dat was hard nodig want er waren geen paden naar de tuinen. Het clubhuis kwam ook van de Hoogovens. De onderdelen, aangevoerd in containers, hebben we met behulp van boomstammen op hun plek gerold.” Inmiddels is de kale vlakte getransformeerd in een groene oase. Kora heeft al 41 jaar dezelfde tuin: “Mijn tuin is altijd goed voor mij geweest en ik voor haar. Ik heb nooit chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een goede indeling, regelmatig onderhoud en de juiste organische bemesting, daar bereik je heel veel mee. De opbrengst van mijn tuin bestaat uit veel groente en fruit. Van de bessen maak ik jam. Wel 60 potten!”
De Monniken-, Raven- en Robonsbospolder
Tuinvereniging De Kromme Sloot ligt aan de westrand van Alkmaar in de Monniken-, Raven- en Robonsbospolder. Dit gebied bestond oorspronkelijk uit een tweetal eilanden gelegen in de Berger- en Egmondermeer. Het ene eiland omvatte het Tymenbosch en het Reygersham- of Kijfbosch en het andere eiland had de naam het Robonsbosch. Een watergang, De Kromme Sloot, scheidde deze twee eilanden. Op de onderstaande linker afbeelding, een kopie van kaart uit 1540, zie je de twee eilanden ingetekend.
Later is men begonnen met de bedijking en inpoldering van het gebied. De rechter kaart op onderstaande afbeelding is vervaardigd in 1660 en laat oa de Monniken (Munnicke) polder zien met ingetekend De Kromme Sloot.
(Klik op afbeelding voor groter formaat)
Bron: regionaal archief Alkmaar