Op het complex is ook een officieel erkende heemtuin. Dit is een tuin die zo veel mogelijk teruggebracht is in de oorspronkelijke, natuurlijke staat: dat wil zeggen, zoals het was voordat dit land ooit in cultuur werd gebracht. De reden voor de aanleg van de heemtuin was een praktische: dit deel van het terrein lag namelijk zo laag dat het niet geschikt was als moestuin. Zo werd van de nood een deugd gemaakt met een prachtig resultaat! Mensen die geen moestuin willen, kunnen ook alleen lid worden van de heemtuin.
Wekelijks onderhoudt een groep vrijwilligers deze heemtuin. Door het maaisel van de tuin steeds af te voeren, is de grond van de heemtuin verarmd. Hierdoor keerde de oorspronkelijke (moeras-) vegetatie terug, waaronder de beschermde rietorchis en de parnassia. In de vijver bloeit de watergentiaan uitbundig en er leven kleine watersalamanders, rugstreeppadden en groene kikkers. Tureluurs, scholeksters en kievieten hebben de vijver inmiddels ook ontdekt. Regelmatig broedt er een paartje waterhoen in het riet.
Insecten krijgen ook ruim baan. De planten in de vlindertuin trekken zomers veel vlinders aan; de veelvoorkomende atalanta en dagpauwoog, maar ook zeldzame soorten en nachtvlinders. In het grote insectenhotel vinden insecten een beschut onderkomen voor de winter en kunnen zij er hun eitjes leggen.
Nieuws over de heemtuin
Over de activiteiten in de heemtuin verschijnt er regelmatig een update op de pagina Heemtuinnieuws. Tevens vind je op deze pagina het heemtuin nieuwsarchief.
Een zonnige videoboodschap vanuit de heemtuin
Een video gemaakt door één van onze leden met beelden van de heemtuin.