Heemtuinnieuws
Droge zomer
Wie had kunnen vermoeden dat we na een behoorlijk koud voorjaar zo’n warme, droge zomer zouden krijgen? Nu het er half augustus op lijkt dat aan de hittegolf aan zijn einde gaat komen, kunnen we de balans opmaken van de gevolgen voor de heemtuin. De wilde orchideeën, ratelaars en de meeste andere heemtuinplanten zijn grotendeels uitgebloeid en zullen binnenkort hun zaden gaan verspreiden. De meeste van deze planten hebben weinig last gehad van de droogte omdat ze dicht bij de vijver staan. En deze vijver heeft – ondanks het grote tekort aan regen – de hele zomer vol water gestaan (waarschijnlijk met kwelwater, als gevolg van de hoge waterstand in de sloten rondom het complex).
De planten in de borders en de rotstuin hebben het wél erg moeilijk gehad. Na een prima ontwikkeling in het voorjaar zijn de planten, ondanks regelmatig water geven, door de intense hitte snel uitgebloeid geraakt of zijn ze soms compleet verdroogd.
Avondwandeling op zoek naar insecten
Naast de geslaagde Open Heemtuin-ochtend op 13 mei, was er op 20 juni nog een andere activiteit: een avondwandeling over het complex, met als doel wat meer te weten te komen over welke insecten en vleermuizen er zoal voorkomen. Een groepje geïnteresseerde leden heeft, samen met insectenkenner Willem Boompjes, die avond een rondje langs de tuinen gelopen. De verschillende insecten die we op onze ronde zoal tegenkwamen werden door Willem snel en kundig op naam bracht. Zelfs met behulp van een goed insectenboek is dit als leek nauwelijks te doen, maar met een specialist als Willem bij de hand gaat het determineren prima. Nooit geweten dat er zoveel verschillende spinnen, kevers, vliegen etc. op ons complex voorkomen!
Vleermuisdetector
Toen het ging schemeren schakelde Johan Bos een vleermuisdetector in. Met dit apparaat worden de hoogfrequente signalen die vleermuizen uitzenden en weer opvangen om zo goed in het donker te kunnen vliegen omgezet in voor de mens hoorbare geluiden. Zo wordt het makkelijker om in de schemer vleermuizen tijdig te spotten. In sommige gevallen kan je aan het geluid zelfs herkennen welke soorten er rondvliegen. Er kwamen die avond regelmatig vleermuizen langs, maar het viel nog niet mee om ze op soortniveau te kunnen determineren.
Nachtvlinder Avondrood
Hoogtepunt van de avond was de speurtocht naar nachtvlinders en aanverwante insecten. Hiertoe had Willem een groot, wit doek naast de heemtuinkas opgehangen en er een sterke lamp voor geplaatst. In het begin lokte het licht vooral wat kleinere insecten, maar na middernacht kwamen er steeds meer nachtvlinders op het doek zitten. Dit zijn vlinders in allerlei vormen en kleuren, die alleen ’s nachts vliegen en die je daarom zelden of nooit ziet. Nachtvlinder Avondrood was wel de mooiste van het stel. Wat een beauty!
Wellicht dat we volgend jaar weer een rondje op de tuin gaan lopen. Iedereen is dan van harte welkom mee te wandelen.
Emiel Oost
Heemtuincoördinator