“Een plek voor rust, lekker buiten bezig zijn en me thuis voelen”
Het lot bepaalde 20 jaar geleden dat ik een moestuin nam op de Kromme Sloot. We hadden onze fietsen op het complex gezet om daarna een flinke wandeling door de polder te maken. Bij terugkomst zat de poort op slot en konden we niet bij onze fietsen. Gelukkig kwam amateurtuinder Flos net naar buiten. Zij vertelde ons hoeveel de pacht van een tuin kostte: maar €28 per 100m2 per jaar! Voor dat bedrag wilde ik het wel proberen. En nu 20 jaar verder ben ik daar nog steeds blij om.
Het eerste jaar was misschien wel het meest bijzonder. Bijna alles was nieuw en spannend: hoe ziet opkomend zaaigoed eruit en hoe onderscheid je het van onkruid? Komen de wortels nog op of moet ik opnieuw zaaien? Wie heeft mijn slaplantjes opgegeten? Maar ik leerde snel, geholpen door deskundig – en soms tegenstrijdig – advies van medetuinders. Van alle kanten kreeg ik voorgezaaide groenteplantjes: sla, andijvie, bietjes prei en boontjes. Het maakte dat ik me snel thuis voelde.
Geen jaar hetzelfde
Ook nu zit ik nog met vragen en heb ik soms het gevoel maar wat aan te modderen (soms letterlijk). Waarom schoppen de bietjes het het ene jaar niet verder dan maatje spruit en groeien ze het andere jaar door tot flinke knollen? Of mijn verbazing over de rietorchis die zich spontaan bij mijn heg nestelde, zich vermeerderde, maar nu na een paar jaar weer langzaam verdwijnt. De natuur laat zich blijkbaar niet dwingen.
Plezier
De rode draad door al die jaren is het plezier in tuinieren. Na een dag vergaderen en achter de computer lekker op de fiets naar de tuin en genieten van de rust, de planten en bloemen, het geruis van de wind door de bomen, fluitende vogels en overvliegende ganzen. Maar ook het voldane gevoel na een zondag spitten, wieden en schoffelen, want met een tuin ben je nooit klaar. En bijna vergeet ik het belangrijkste te noemen: de oogst. Het rijke gevoel als ik thuis mijn tas uitpak en het aanrecht vol ligt met courgettes, sperziebonen, bleekselderij, sla, wortelen, tomaten, uien en bieten. Genoeg voor een heel weeshuis.
Medetuinders
Maar er is meer dan de tuin alleen en dat is het contact met medetuinders. Even een praatje over de heg over de haas die weer heeft toegeslagen, maar soms ook over persoonlijke zaken. Of de bereidheid om de planten in de kas water te geven als ik op vakantie ben. En de vraag: “Als je nog ……. wil, pak gerust, want ik heb genoeg”.
Kortom: mijn moestuin is voor mij een plek van rust, lekker buiten bezig zijn en me thuis voelen.
Janke
Om terug te keren naar het overzicht Op de tuin van klik je hier.