Beginnen met tuinieren
Ruim 2 jaar geleden kwamen we bij ATV “De Kromme Sloot”. Na veel spitwerk en goede adviezen van onze medetuinders en na het opruimen van veel raaigras en onkruid?, konden we beginnen met tuinieren. Niet gehinderd door veel kennis, zaaiden we pompoenzaad, wortels, bonen, vergeten groentes, verschillende kruiden en bieten. We zaaiden alles zoveel mogelijk in rechte lijnen en kwamen ruimte te kort om alles in de tuin te krijgen wat we wilden.
Hup, alles de grond in
De uien werden geplant, aardbeienstekken, prei, aardappelen hup alles de grond in. Wij wisten niet dat de aardappelen noord, midden of zuid geplaatst moesten worden en helemaal al niet dat het niet de bedoeling was om eigen, gespruite, aardappelen te planten. Gelukkig liep goed af, en we hadden mooie aardappelen. Na verloop van tijd zagen we veel opkomen en sommige dingen niet. Volgens velen het gevolg van kauwen, hazen, konijnen, slakken, witte of zwarte vliegen en noem maar op. Nog meer adviezen leverden zo her en der het gebruik van gaas en netten in diverse maten op. Soms hielp het, soms niet.
Pompoen van 18 kg
Dat eerste jaar hadden we een enorme pompoen van 18 kilo en nog een paar reuzen. Dat leverde op de productendag een leuke 2e prijs op. We wilden gelijk al niet meer weg. Het 2e jaar kwamen er aardappelrassen bij zoals: Santé’s, Frieslanders, Michelles en ook bij de aardbeien had je namen en soorten zoals El Santa’s en frambozenaardbeien. De rode kolen waren voorraadkast voor huisjesslakken en de winterwortelen vertoonden allerlei aftakkingen. Er kwamen fantastische bloemen op. Die stonden er blijkbaar al in.
Net toen we een beetje in de gaten kregen dat je ook aan grondbewerking moest doen, met kali, lavameel, koemest, bemeste tuinaarde, ophogingen, enz. werd het een nat en heet jaar, met hagel op de aardbeien, verdronken aardappelen en waterschaarste.
.
Kantinedienst en maandagploeg
Maar zo langzamerhand, zagen we wat we wel of niet wilden. Ook besloten we om mee te helpen bij diverse activiteiten en zo kwamen we bij de werkgroep en kantinedienst terecht. Met de verbouwing vanwege de aankomende elektriciteit konden we nog een paar handjes helpen, zoals platen omhooghouden en muren schrobben. En na wat maanden wachten hebben we nu elektriciteit!
Wel kwam dit jaar Corona oftewel Covid 19 ons onaangenaam verrassen. Kantine dicht, werkdagen afgelast, maar met wat kunst en vliegwerk kon de maandagploeg met gepaste afstand toch doen wat er gedaan moest worden.
Wat zijn wij gelukkig met onze tuin
Wat zijn wij gelukkig met onze tuin! Je kon en kan naar buiten met “gepast afstand houden”. Ook hebben we vorig jaar leuke excursies op ons terrein gehad, zoals bijvoorbeeld een spinnen-insecten- mottenavond en boerenkoolmaaltijd. Wij blijven hopen dat we zo snel mogelijk niet meer bang voor Covid19 hoeven te zijn en weer optimaal gebruik kunnen maken van de gezelligheid in de kantine. Daar hoor je de adviezen, nieuwe inzichten, manieren van tuinieren en nog veel meer!
.
Met verbazing en bewondering loop ik af en toe over het terrein en door de heemtuin. Zelfs dit jaar bijenzwermen gespot en prachtige bloemen in veel tuinen! Ik, wij van tuin 53 zijn blij met deze invulling van onze vrije tijd en we hopen nog lang en veel te leren over diverse groentes, fruitsoorten en bloemen.
Paula (Paula tuiniert samen met Lex)
Om terug te keren naar het overzicht Op de tuin van klik je hier.