• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

ATV De Kromme Sloot

Amateur Tuindersvereniging De Kromme Sloot

  • Home
  • Over ons
    • Zo willen we tuinieren
    • Clubgebouw en winkel
      • Schoonmaakrooster clubhuis
    • Op de tuin van
    • Geschiedenis
    • Reglementen
      • Tuinreglement
      • Huishoudelijk reglement
    • Vereniging in beeld
    • Privacyverklaring
  • Lid worden
    • Wat houdt het lidmaatschap in
    • Beschikbare tuinen
  • Natuur
    • De heemtuin
    • Varen- en stinzentuin
    • Heemtuinnieuws
  • Tuinblog
  • Agenda
    • Actueel
  • Contact

Tuinblog

Tuinieren 2021 met Joke en Fred, blog 3

25/01/2021 By ATV De Kromme Sloot

Dit is de derde aflevering van “Tuinieren 2021 met Joke & Fred”. De blog verschijnt ongeveer 2x per maand: op facebook en op deze website.

Vanwege de vele regenbuien nog niet kunnen spitten

De vele regenbuien van afgelopen weken hebben ervoor gezorgd dat Joke en Fred nog nauwelijks aan spitten zijn toegekomen. Ze hebben het veld met Phacelia (groenbemester) wat licht doorgespit en dat was het wel.

Als het bestelde zaad binnenkomt is dat het moment om alle zaden weer te reorganiseren. Ze kijken ernaar uit om in februari te gaan zaaien. Op het programma staan dan in elk geval tomaten, paprika en artisjok. Ondertussen kan je in de lock-down ook inspiratie opdoen op een leuk tuin-site: Diana’s mooie moestuin (www.mooiemoestuin.nl)

Vroege prei? Nu al zaaien.

Vanaf eind januari kan je al de eerste prei zaaien. Afhankelijk van het weer kan je dan vanaf juli je eerste prei gaan oogsten. Er bestaan verschillende prei-rassen voor de verschillende teeltperiodes. Kies voor deze zomerprei een vroeg ras, bv.’ Bulgaarse reuzen’. Een zomerprei moet vlot kunnen groeien, en niet snel gaan ‘schieten’ (bloemstengelvorming). Doordat deze prei vaak wat sneller groeit, slijt de prei ook weer sneller op het land bij mindere weersomstandigheden. Herfstprei zaai je begin april onder platglas, plant je uit in juni en oogst je in september-december. Winterprei zaai je buiten in april. Winterprei groeit trager, uitplanten doe je in juli en je kunt van januari t/m maart-april oogsten. Zaai je zomerprei in diepe potjes (vanaf 11 cm); de prei blijft in het potje staan totdat ze groot genoeg zijn (‘potlood dik’) om uit te planten. Dit zal niet eerder dan eind maart/april zijn. Zorg dus voor voldoende voeding: vul de potjes voor zeker de helft met potgrond; hier bovenop doe je zaai/stekgrond.

Maak kleine gaatjes in het potjes en leg in elk ‘gaatje’ een zaadje. Je kan er ook twee zaadjes inleggen en uitdunnen als ze allebei opkomen. Dek af met wat zand of vermiculiet en geef wat water. Om te zorgen dat het warm en vochtig blijft kan je een plastic zakje over het potje doen. Sluit af met een elastiekje om het potje. Maak bovenin wel een gaatje voor het toelaten van ventilatie. Houd de potjes in de vensterbank (op het zuiden) lekker warm. Zorg wel dat ze vochtig blijven door vanonder water te geven. De zaadjes zullen na een week of twee/drie gaan kiemen.Als de plantjes eenmaal zijn opgekomen en goed gaan
groeien, kun je ze vanaf maart langzaam laten wennen aan een lagere temperatuur: in de kas of op een kouder plekje in huis. Genoeg licht blijft belangrijk.

Categorie: Tuinieren met Joke en Fred

Tuinieren 2021 met Joke en Fred, blog 2

13/01/2021 By ATV De Kromme Sloot

Tuinieren 2021 met Joke & Fred. Aflevering 2.

Welkom bij de tweede aflevering van “Tuinieren 2021 met Joke & Fred”. De blog verschijnt ongeveer 2x per maand op deze Facebookpagina en op de website van De Kromme Sloot.

Op dit moment zal je Joke en Fred niet vaak op de tuin zien: het is zo nat dat er weinig gedaan kan worden. Toch hebben we allerlei winterklussen gedaan:

  • Oogsten van aantal wintergroenten: boerenkool, spruitjes en radicchio.. De kweek die onder de heg groeit, is zoveel mogelijk weggehaald.
  • Fred heeft 7 kruiwagens compost gehaald. Deze compost ligt nu verspreid op wat hopen op de tuin. Een deel is bestemd voor het aardbeienveldje. Omdat het afgelopen jaar vaak een hoge waterstand was en dit veldje daar last van had, willen we binnenkort de planten wat omhoog brengen en dan direct compost toevoegen. Compost die overblijft is straks voor in het zaai/plantseizoen. Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het goed werkt om voor het zaaien of planten het betreffende stuk grond goed los te maken en in de bovenste laag wat compost te mengen.
  • Over het veldje waar we de witlofpennen stonden, hebben we oude bladeren verspreid: de grond ligt dan niet kaal, het bladmateriaal verteert verder en helpt om de grond niet helemaal “dicht te laten slaan”.
  • Op een aantal andere veldjes hebben wij met eenzelfde doel eind van de zomer Phacelia (bijenvoer) ingezaaid, een zogenoemde groenbemester en voedingsgewas. Het is een gewas dat goed verteerbaar is en dus makkelijk door de grond gespit kan worden, daarnaast schijnt het nog eens de bodem te voeden ook waardoor je straks betere oogst hebt! We gaan het zien en beleven.

We hopen dat het komende tijd droger wordt zodat we weer wat meer kunnen doen zoals het onkruid tussen de heg weghalen, het aardbeienveldje ophogen en wellicht al hier en daar de spitvork hanteren.

Kiemt het zaad nog?

Op de verpakking van zaad staat vaak een houdbaarheidsdatum. Het wil echter niet zeggen dat hetzaad daarna niet meer kiemt. Om dat uit te vinden is het nu een goede tijd om een kiemproefje te doen.Neem een plastic bakje en leg een stuk keukenpapier op de bodem. Verdeel het papier met pen/stift in een aantal vakjes. Maak het nat en leg in elk vakje het zaad dat je wilt testen. Noteer welk zaad in welk vakje ligt.

Leg de plastic deksel er los op (er moet wel zuurstof bij kunnen)en zet het op de vensterbank. Zorg dat het papier vochtig ,maar niet te nat, blijft. Na aantal dagen zie je het resultaat.
In dit voorbeeld is sla-zaad gebruikt. Zoals je op de foto kunt zien, is de kiemkracht van drie soorten nog prima, 2 zijn ‘dood’ en eentje kiemt zeer matig. Overigens is er een groot verschil tussen verschillende gewassen. Zo gaat sla-zaad na twee jaar snel in kiemkracht achteruit, terwijl zaadvan koolgewassen veel langer goed blijft. Bewaar zaad overigens wel altijd koel, droog en donker!

 

 

 

 

 

Categorie: Tuinieren met Joke en Fred

Tuinieren 2021 met Joke en Fred, blog 1

17/12/2020 By ATV De Kromme Sloot

Welkom bij de eerste aflevering van deze blog

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe blog: “Tuinieren 2021 met Joke & Fred”. Het plan is dat de blog met een regelmaat van ongeveer 2x per maand op zowel de facebook pagina en de website van De Kromme Sloot verschijnt.

In deze blog volgen we het tuinjaar 2021 van Joke & Fred. Zij zijn ervaren moestuinders, hebben veel verschillende gewassen op de tuin en zaaien ook veel zelf. Door te volgen wat Joke & Fred aan het doen zijn, weet je wanneer zij zaaien en oogsten. Hopelijk raak jezelf geïnspireerd om nieuwe gewassen uit te proberen en helpt het bij het plannen van je eigen tuin-activiteiten.

De voorbereidingen zijn al in volle gang

De voorbereidingen van het tuinjaar 2021 beginnen al in 2020. Op dit moment zoeken Joke & Fred hun voorraad zaden uit om voor 1 januari de zaadbestelling op te kunnen geven bij de Vereniging: welke rassen zijn bevallen, wat viel tegen, wat is er nog van vorig jaar over, kiemt dat nog en welke soorten kiezen we dit jaar? Door nu al op hoofdlijnen na te denken wat je wilt gaat doen, kan je je goed voorbereiden.

 

 

Wat zijn de gewassen die Joke & Fred in 2021 van plan zijn te verbouwen?

  • Aardappels ; Rassen: Sante’s en Alouettes
  • Wortel- en knolgewasen: bospeen; winterwortel; pastinaak; bieten; radijs; venkel
  • Bladgewassen: diverse soorten sla ( rucola, pluksla, eikenblad, veldsla); spinazie; snijbiet; andijvie; raapsteeltjes; roodlof; witlof
  • Lookgewassen: Uien; sjalotten; knoflook; prei
  • Peulvruchten: snijbonen; slabonen; kapucijners; peulen; doperwten
  • Kolen: bloemkool, spitskool, koolrabi, spruitkool; boerenkool, broccoli
  • 1-jarige kruiden: dille; bonenkruid; koriander; peterselie; selderij; basilicum; tijm
  • Vruchtgewassen (buiten/in de kas): komkommer; augurk; tomaten; paprika; peper; aardbeien
  • Bloemen: diverse 1-jarigen zoals afrikaantjes; zinnia; zomerchrysanten; cosmea; gazania;
  • Vaste planten/struiken/vruchtbomen die in de tuin staan zijn appel- en perenboom; bramen-en bessenstruiken, rabarberplanten; meerjarige kruiden zoals laurier; lavas; oregano; mierikswortel. Vaste bloemenplanten.

Als je nog niet zolang tuiniert, dan lijkt dit erg veel. Beperk je gerust en maak een keuze.

In de volgende blog “wintertijd in de tuin”

Categorie: Tuinieren met Joke en Fred

Kranig werk in de heemtuin

01/12/2020 By ATV De Kromme Sloot

Gisteren zijn de kleine vijver en de greppel op de heemtuin uitgediept. Ook zijn er 2 duikers geplaatst zodat de waterhuishouding in takt blijft als er bijvoorbeeld maaisel dient te worden afgevoerd. De duikers wegen 500 kilo per stuk maar werden moeiteloos door de kraan op hun plek gelegd. Weer een mooie verbetering voor onze prachtige heemtuin.

 

Categorie: Activiteiten

Grasmaaiers op de dijk van De Kromme Sloot

15/11/2020 By ATV De Kromme Sloot

Met zoveel inzet heb je geen motormaaiers meer nodig.
(foto ingestuurd door Adri)

Categorie: Op en om het complex

Perspectief

19/10/2020 By ATV De Kromme Sloot

Onze prachtige volkstuinvereniging eens vanuit een ander perspectief bekeken.

Categorie: Op en om het complex

Hoera! Een minibieb

16/09/2020 By ATV De Kromme Sloot

Naar een idee van Anke en vakkundig gemaakt door Emiel heeft onze vereniging sinds zaterdag 12 september de beschikking over een prachtige minibieb. Strategisch geplaatst bij de ingang van het complex. Dus als je een leuk boek hebt dat je niet meer leest of als je juist op zoek bent naar een boek breng dan eens bezoek aan dit bijzondere boekenkastje. Plaats er een boek in of haal er één uit. Er zijn geen regels. Vind je een boek de moeite waard om te houden dan mag dat ook. En wist je dat je er ook mooie cd’s in kunt vinden? Hoe tof is dat.

Hieronder vind je een aantal foto’s van de feestelijke opening door onze voorzitter.

Openingsspeech voorzitter
Onthulling minibieb
Eerste boek wordt door onze voorzitter uit de minibieb gehaald
Anke, bedenkster en beheerster minibieb

Categorie: Activiteiten

De granaatappel

21/08/2020 By ATV De Kromme Sloot

Adri klom weer in de pen en stuurde ons dit interessante stukje over de granaatappel.

De granaatappel – punica granatum – heeft zijn Latijnse naam te danken aan één van zijn herkomst gebieden, waarin het woord Punica staat voor de oude stad Karthago. De Spaanse stad Granada dankt er ook haar naam aan en draagt de granaatappel als embleem in het stadswapen. De granaatappel was in de antieke oudheid het symbool voor vruchtbaarheid, gezien de vele zaden die de vrucht bevat. In de christelijke symboliek wordt het vruchtbaarheid aspect van de granaatappel ingeruild voor naastenliefde.

Het oorspronkelijke brongebied van de granaatappel ligt in het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. De oudste afbeeldingen van de granaatappel werden ontdekt op muurschilderingen in de grafkamers van Egyptische farao’s. De granaatappel kan als struik of boom een hoogte tussen de 3 en 5 meter bereiken en laat zich in ons klimaat ook uit zaad goed opkweken. Er bestaat ook een kleiner soort, aangeduid als Nana. De winterhardheid ligt rond de min 9 graden Celsius.

De bloeitijd begint ongeveer half juli en loopt door tot eind augustus. In de winter verliest de struik zijn blad. De bloemknopjes verschijnen aan het eind van de twijgjes. De rood oranje bloemen zijn fragiel maar wel spectaculair.

De twee granaatappelstruiken in mijn tuin heb ik uit pitjes opgekweekt. Na 4 jaar is één struik in bloei gekomen. Op dit moment staat de struik weer in bloei. Tot vruchtzetting is het tot op heden niet gekomen. De vrucht heeft een leerachtige schil met een bruin rode kleur en bevat een hoog gehalte aan kalium, vitamine C en antioxidanten. Het ingedikte vruchtsap is de basis van de grenadine siroop voor limonade.

Zie voor meer informatie de site van tuinadvies.nl, trefwoord granaatappel en wikipedia.

Wist je dat de eerdere stukjes van Adri ook op deze website te vinden zijn? Zie:

https://www.atvdekrommesloot.nl/2020/06/20/de-moerbei/

https://www.atvdekrommesloot.nl/…/…/10/de-japanse-wolmispel/

https://www.atvdekrommesloot.nl/2020/04/28/de-kaki/

Categorie: Op de tuin van Adri

Foto ingestuurd door Rineke

03/08/2020 By ATV De Kromme Sloot

Rineke stuurde deze prachtige foto in welke niet mag ontbreken op onze website. Stuur je als lid ook graag een foto in? Graag! Je kunt hem zenden naar de secretaris.

 

 

Categorie: Flora

De Kromme Sloot in het nieuws

19/07/2020 By ATV De Kromme Sloot

Onze voorzitter sprak met Hoogheemraadschap over onze tuinvereniging en dat resulteerde in dit interessante artikel.

Categorie: De Kromme Sloot in het nieuws

Volgende pagina »

Footer

Wat wordt het weer

Alkmaar
27/01/2021
Bewolkt
Bewolkt
2°C
Minder verwachtingen...
Verwachting 27/01/2021
dag
Stortbuien
Stortbuien
7°C
Verwachting 28/01/2021
dag
Stortbuien
Stortbuien
4°C
Verwachting 29/01/2021
dag
Regen
Regen
8°C
Minder verwachtingen...
Meer verwachtingen...
 

Adres

ATV De Kromme Sloot
Olympiaweg 36
1816 MJ Alkmaar

____________________________________

Quotes uit de tuin

“The love of gardening is a seed once sown that never dies.”

Gertrude Jekyll

Copyright © 2020 - ATV De Kromme Sloot - Privacyverklaring
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Meer informatie over welk soort cookies de website gebruikt vind je in de privacyverklaring. OkPrivacyverklaring