Oogsten
Volop oogsttijd op de tuin. De pompoenen zijn grotendeels klaar, alhoewel ze wel een stuk kleiner zijn dan andere jaren. Ook venkel, laatste sperziebonen, bramen, prei en pastinaken zijn oogstbaar. Let op met het aanraken van de pastinaakbladeren: veel mensen zijn hier allergisch voor. Als je het blad regelmatig aanraakt kan je kan flinke blaren ontwikkelen. Pastinaak is namelijk familie van de berenklauw. Gebruik voor de zekerheid handschoenen. Wortel en knolgewassen zoals bieten, wortels, pastinaken en knolselderij kun je oogsten en inkuilen of in droog zand bewaren. Joke en Fred laten deze gewassen echter op de tuin staan en blijven ze ‘van het land’ oogsten gedurende de herfst.
Denken aan volgend jaar
Heel veel bloemen produceren nu zaad voor volgende jaar. Joke en Fred ‘oogsten’ onder meer zaad van goudsbloemen, brandende liefde en duizendschoon. Bewaar de zaden op een droge en koele plek in huis. Het is niet aan te raden de zaden in bv. de kas te bewaren tijdens de winter.
Het is een goed idee de jonge loten van de aardbeienplanten te verwijderen. Als je dit doet ontwikkelt het wortelgestel van de moederplant zich beter en krijg je volgend jaar krachtiger planten (en meer aardbeien).
Radiccio/roodlof
Radiccio is een bladgewas dat zich nu pas gaat ontwikkelen. Het wordt in juni gezaaid en is direct verwant aan de witlof.
Op de foto zie je dat de radicchio of roodlof nu kropjes begint te vormen. Over enkele weken is deze oogstbaar.
Conserveren (deel 2)
In blog-17 stond informatie over de conserveringsmethoden “koelen of invriezen” en “drogen”. Deze keer wat meer informatie over inmaken in zuur en/of suiker. Daarnaast wat tips over bewaren van kruiden voor de winterperiode.
Inmaken in zuur of zoet-zuur
Bij het inmaken in zuur verlaag je de zuurgraad (Ph) met behulp van azijn. Veel bacteriën en schimmels houden niet van zuur en leggen het loodje. Het leuke van inmaken in zuur is dat het zuur de celwanden van de groenten verstevigt en je groenten knapperig worden. Op internet staan talloze recepten. Groenten die gebruikt worden zijn courgette, augurken, kool (bv atjar). Je kan naast azijn ook wat suiker toevoegen: hiemee krijg je een zoetzuur.
Inmaken in suiker
Jam maken kan op verschillende manieren. In de supermarkt in geleisuiker te koop. Je kan hier zoet of halfzoete jam mee maken. Als je geleisuiker wilt vermijden kan je ook op de ‘ouderwetse’ manier jam maken: alleen met suiker en wat citroen. Zonder geleisuiker moet je wel attent zijn op het pectinegehalte van het fruit. Zit er weinig pectine in je fruit, dan zul je niet zo gemakkelijk een mooie jam krijgen. Aardbeien hebben een laag pectine gehalte en dan kun je wat citroensap toevoegen, want dat heeft een hoog pectine gehalte en zorgt er dus voor dat de jam zonder geleisuiker toch mooi stevig wordt. Bramen hebben ook een laag pectine gehalte, waarmee geldt dat hoe rijper de bramen des te minder pectine.
Kruidengebruik in de winter
Aantal tips:
- Hak kruiden (bv. peterselie, rozemarijn of basilicum) heel fijn in de keukenmachine; voeg flink wat zout (…..) toe + olijfolie. Dit mensgsel is wel een jaar te bewaren.
- Hak de kruiden fijn, doe er beetje water bij en vries ze in (in zakjes voor ijsblokjes). Ook heel lang te gebruiken
- Rasp mierikswortel en vries deze in; heb je wat nodig bij het koken dat rasp je een stukje van het ingevroren blokje af. Heb je eenmaal mierikswortel op de moestuin, dan blijft ie terugkomen.
- Kruidenolie maak je door fijngehakte kruiden met olie te vermengen en even te laten staan. Doe het mengsel in een zeef en er komt mooie heldere olie uit. Niet op de zeef drukken anders wordt je olie troebel.