Einde seizoen
Het tuinseizoen loopt ten einde en zo ook deze blog.
Maar Joke en Fred hebben nog genoeg te doen.
- Knoflook zetten kan heel goed in oktober. Joke en Fred planten de knoflook ongeveer 3-5 cm diep. De plantjes kunnen zich voor de winter nog ontwikkelen en hebben dan in het voorjaar een vliegende start.
- Winterrogge (groenbemester) kan ook prima in oktober gezaaid worden.
- Ook is het een goede tijd om stekken te maken om je heg volgend jaar mee aan te vullen. Denk aan stekken van els en liguster.
- Joke en Fred hebben ook smeerwortelstekken neergezet. Smeerwortel heeft goede wortelmassa en kan dienen als barrière tegen oprukkend onkruid.
Zuurkool
Verderop in deze blog staat het zuurkoolrecept (uit de “Groentenbijbel”) dat Joke altijd gebruikt. De eerste zuurkool is al gefermenteerd en smaakt bijzonder lekker!
Spitten en mest
Er zijn verschillende meningen wanneer je het beste kan spitten. Joke en Fred wachten hier altijd mee tot ná de winter. Alles wat nu nog op de tuin ligt aan plantmateriaal kan gedurende de koude maanden goed verteren. Ook gooien de nu al wat mest op de tuin. Dit is overigens niet de verse mest die nu te koop is, maar de mest van vorig jaar. Overjarige mest is altijd beter voor een goed resultaat.
De zelf gemaakte compost wordt pas in het voorjaar gebruikt.
CONSERVEREN (DEEL 3)
In de eerste twee aflevering over conserveren ging het over “koelen of invriezen” en “drogen”. De vorige keer over inmaken in zuur en/of suiker. Deze keer over “fermenteren”
Fermenteren
Er zijn veel voedingsmiddelen die mbv fermentatie worden bereid. Denk hierbij aan bv yoghurt, bier en zuurkool. Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.
Je kan ook thuis fermenteren (hieronder staat het recept voor zuurkool). Je moet echter wel hygiënisch te werken als je deze producten thuis fermenteert. Gebruik schone materialen en was je handen goed om besmetting te voorkomen.
Zuurkool
Om zuurkool te maken heb je nodig: witte kool, 1 gram zout per 100 gram gesneden kool, ca. 15 peperkorrels en ca. 4 jeneverbessen.
Snijd de kool in fijne repen en kneed het zout erdoor. Leg een laag in een donker vat of aardewerk pot en verdeel er een paar peperkorrels en jeneverbessen over. Stamp goed aan en kneus met je vuisten tot er sap vrijkomt. Maak op deze manier lagen tot de kool op is en strooi er nog wat zout over. Dek af met een mooi groot, schoon koolblad en leg er een passend bord of plank op. Zet er vervolgens een flink gewicht op, bv. een zak met water zodat je de pot luchtdicht af kan sluiten. Zet de pot koel weg.
Zout en gewicht persen het vocht uit de kool en na 3 tot 8 weken (afhankelijk van de temperatuur) heb je zuurkool!