Varentuin
Aan de westkant van de heemtuin ligt in de windsingel een prachtige varentuin. Op zo’n 400 m2 staan zestig verschillende soorten inheemse varens. Denk aan de bekervaren, tongvaren, glansvarens of de grijze varen. Een deel is winterhard en een ander deel, zoals de bekervaren, sterft af in het najaar. Door de vrijgekomen grond krijgen voorjaarsbloeiende stinzenplanten de ruimte, waaronder sneeuwklokjes, wilde hyacinten en bosanemonen.
Stinzentuin
Als je over de brug en door de poort van De Kromme Sloot gaat en je slaat direct linksaf, dan zie je aan je rechterhand een bosje met wat planten. In het voorjaar bloeien daar veel verschillende bolletjes. Onofficieel noemen we dat stukje de ‘Stinzentuin’. Alweer jaren geleden was dit kleine stukje algemene tuin een rommelig, overwoekerd hoekje, vol brandnetels, kleefkruid en hoog gras. Eigenlijk helemaal geen goed visitekaartje voor ons volkstuin complex zou je zeggen.

Tijdens de werkdagen zijn een paar enthousiaste tuinders met elkaar dat stukje gaan aanpakken en opruimen. Eerst is er voornamelijk onkruid gewied en zijn de struiken teruggesnoeid. Daarna konden voorzichtig de eerste bolletjes worden gepland. Om dit stukje niet te verwarren met de Heemtuin, hebben we het de naam Stinzentuin gegeven. Die naam is bedacht vanwege het planten van de inmiddels vele voorjaarsbolletjes, die we gewoon het hele jaar in de grond laten zitten.
Stinzenplanten
Stinzenplanten zijn namelijk voornamelijk bol- en knolgewassen die eeuwen geleden in tuinen van buitenplaatsen werden aangeplant en daar verwilderden. Inmiddels hebben we ook een aantal vaste planten in de Stinzentuin gezet, zodat er in de zomer en herfst ook wat te beleven valt. De Stinzentuin is niet alleen bijzonder vanwege de verschillende soorten voorjaarsbollen die er in staan, maar ook omdat het een leuk initiatief is om gezamenlijk ons complex mooier te maken!