Heemtuinnieuws
Van voedselrijk naar voedselarm
Twee keer per jaar, in juni en september, wordt de heemtuin gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd naar de composteringsplek. Elke keer weer een hele klus, dus kan je je afvragen waarom we dat doen. Ik zal dit kort trachten toe te lichten. Over het algemeen geldt dat wilde planten zich in de loop der evolutie hebben weten aan te passen aan schaarste. Dit kan schaarste zijn aan bijvoorbeeld zonlicht of water. Zo zijn er planten die prima in het schemerlicht op de oerwoudbodem kunnen groeien. Ze verwelken of verbranden echter als ze in het volle zonlicht komen te staan. Aan extreme droogte aangepaste woestijnplanten “verzuipen” als ze te vaak water krijgen. En wilde planten die gewend zijn op arme grond te groeien gaan ten onder als diezelfde grond bemest wordt. Ze verliezen dan de strijd om het bestaan van de grassen, de brandnetels en andere “stikstof-eters”.
De huidige heemtuin is ruim 15 jaar geleden aangelegd op een stuk van ons complex dat te nat bleek te zijn om er groente op te kunnen verbouwen. Het was dus bemest cultuurland, dat eerst weer voedselarm moest worden gemaakt om hierop een breed scala aan wilde planten te kunnen verwelkomen. De snelste, maar ook de duurste methode is dan de rijke grond afgraven en vervangen door voedselarme grond. Gekozen is voor een goedkopere, maar tevens tragere en meer arbeidsintensieve optie: 2x per jaar maaien en het maaisel afvoeren. Hierdoor maak je de grond steeds voedselarmer en voorkom je dat stikstof-eters de overhand krijgen. Deze methode heeft ondertussen zijn vruchten afgeworpen. Er groeien steeds meer wilde orchideeën en andere bijzondere planten.
Nieuwe soorten
In mei dit jaar is er tijdens de Open Heemtuindag een inventarisatie van alle plantensoorten gemaakt. Hieruit bleek dat er een aanzienlijk aantal soorten bij is gekomen in vergelijking met een telling in de eerste jaren van de heemtuin.
Toch moet het maaien en afvoeren van maaisel ook in de komende jaren door blijven gaan. Want via kwel en regenwater komt er een gestadige stroom aan voedingsstoffen de heemtuin in. Hartelijk dank aan allen die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om de diverse taken in de heemtuin uit te voeren. Ik hoop dat we ook in het komend jaar weer op jullie mogen rekenen!
Emiel Oost
Heemtuincoördinator