Heemtuinnieuws
Riet, riet en nog eens riet
Elk jaar neemt de hoeveelheid riet op de heemtuin toe. Half september was er zelfs met de grote balkmaaier haast geen doorkomen meer aan. Na een zeer groeizaam jaar was het riet in de vijver en langs de oevers tot soms wel twee meter hoog gegroeid.
Door al dat riet dreigt de vijver helemaal dicht te groeien en worden de vaste vijverbewoners in hun voortbestaan bedreigd. Ook de orchideeën en andere bijzondere planten op de oevers worden meer en meer door riet overwoekerd. Hoog tijd om actie te gaan ondernemen!
We gaan het riet met wortel en al uit de vijver scheppen
In overleg met onze contactpersoon bij het Landschap NH is een plan gemaakt om de overmatige groei van riet in heemtuin aan te pakken. De meest effectieve methode is het riet met wortel en al uit de vijver te scheppen. Om bij dit proces de oevers niet te veel te beschadigen moet er een grote kraan met een lange giek worden gebruikt.
Een dergelijke actie veroorzaakt natuurlijk een grote verstoring van de planten en dieren die in de vijver leven. We hebben daarom gekozen voor een ecologisch verantwoorde uitvoering van dit plan. Op deze manier proberen we de negatieve gevolgen voor de aanwezige fauna en flora zo veel mogelijk te beperken.
Het plan is als volgt: met behulp van een kleine kraan wordt eerst de bestaande greppel die van de grote vijver naar de noordkant van de heemtuin loopt uitgegraven en wat verbreed. Zo ontstaat er een ondiepe, langwerpige vijver. Het houten bruggetje bij de kas wordt verwijderd. Op deze plek komt een 2m brede dam te liggen, met daaronder een afsluitbare duiker (d.w.z. een betonnen pijp). Zo ontstaat er een ecologische verbinding tussen de grote vijver en de kleine, smalle vijver.
Tijdelijke overlevingsplek
Door al dit najaar de kleine vijver te laten graven en de dam met duiker aan te leggen, creëren we de mogelijkheid om volgend najaar op verantwoorde wijze de grote vijver van riet te kunnen ontdoen. De kleine vijver kan dan immers als tijdelijke overlevingsplek fungeren voor de dieren en planten die normaal in de grote vijver leven. Zodra alles na de verwijdering van riet weer tot rust is gekomen in de grote vijver, worden de waterplanten overgezet, zodat er snel weer voldoende voedsel en beschutting voor dieren beschikbaar komt. Daarna zetten we de duiker in de dam open en kunnen de diverse beestjes op eenvoudig wijze migreren naar de grote vijver.
Als alles via plan verloopt, zullen heemtuinbezoekers binnen twee jaar weer kunnen genieten van een mooie, open vijver met veel amfibieën en andere dieren en van een rijke oevervegetatie.
In twee stappen
Het bestuur van de Kromme Sloot is bereid dit project in twee stappen uit te laten voeren, maar is zich tevens bewust dat dit een relatief omvangrijke en tevens kostbare operatie zal worden. Daarom zal er via het Landschap subsidie worden aangevraagd om zo een deel van de kosten te kunnen dekken.