Mijn Kennismaking met de “Kromme Sloot”
Eind jaren 90, “ van de vorige eeuw”, was ik als seizoens-/oproep schouwmeester werkzaam voor het Waterschap “Het lange rond”. Hierbij belast met toezicht op waterwegen, oevers, duikers e.a. vermeldenswaardige/ verontrustende zaken, als bijvoorbeeld de oprukkende muskusrat, en dat in deze polder de Bergermeer. Mogelijk leidend tot een proces verbaal met dito impact.
Als laagste punt in dit fraaie natura 2000 gebied, is de Alkmaarse Tuin Vereniging, de Kromme Sloot gelegen, genoemd naar de ringsloot. Deze polder als laagste punt maakte in vroeger tijden het doorspoelen van de Alkmaars grachten vanuit de Schermer, tot een effectieve actie. Het stedelijke waterafval bezonk in de grond, waar velen zo prachtig op tuinieren met regelmatig de meest fantastische oogsten!
Bij mijn schouw bestreken wij, met een schouwmaat / 2 paar ogen zijn verplicht, ook het terrein van De Kromme Sloot, dat er nagenoeg altijd gelikt en goed onderhouden uitzag, met destijds wel wat natte plekken in het centrale deel van het complex. Na de schouw door toenmalig voorzitter Ben in de kantine ontvangen met koffie en soms toevallig (denk ik) met gebak, waarbij wij mondelinge verslag deden!
Een tuin bij De Kromme Sloot
Op een zeker moment wanneer je zelf wat meer grip krijgt op je vrije tijd en besteding, kom je ook dichter bij wat je graag wil doen of weer wilt gaat doen. Waar ik vroeger, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, mijn zakgeld mee verdiende, verkoos ik nu als hobby te gaan doen. Na telefonisch contact en de afspraak met Ben in 2008, was er nog tuinkeuze, ik belandde toch op 104. Het was een zwaar verwaarloosde tuin, van een gepensioneerde, die in Portugal zijn heil had gezocht.
Wel met vrij uitzicht op de duinen en weilanden, hoewel dat zicht in de vaart der volkeren en door stijgend animo voor (volks)tuinieren, stapsgewijs werd ontnomen door een paar kassen voor de tuinburen, er is weinig van het voormalige uitzicht over.
Werk aan de winkel
Hier was werk aan de winkel, met wat groene vrijheid en puttend uit een brede interesse, wat diversiteit aan vaste begroeiing aan gebracht, soorten fruit-/noten bomen, bessen etc. en seizoen groente of gewassen als een soort wisselteelt geplant. Gewassen die per jaar van plek variëren als pak-/amsoy als wokgroenten, bonen, andijvie, sla, prei, uien en vele andere die het tuinieren zo leuk maken.
Samen met de natuur
De strijd tegen vogels en andere ongenode gasten als muizen en ratten leggen we af. Zover denk ik dat alleen nog een echte strenge winter ons kan redden. En bestrijdingsmiddelen zetten we niet in. Waarom zouden we ook? De vereniging ligt midden in de natuur en we delen deze prachtige plek met alles wat leeft.
Het is mooi af en toe een vogelnestje aan te treffen en je tuin overvlogen te zien worden door zwaluwen, ganzen, zwanen en roofvogels. Het leeft en groeit op de Kromme Sloot!
Een groene duurzame vereniging, met een eigen karakter en verschijning
Het werven van nieuwe DKS leden is mede door de professionele aanwezigheid op het web van dusdanig niveau dat alles bezet is en er wachttijden zijn. Het natuurlijk verloop, verloopt echt wel natuurlijk.
De gerichte tuin structuur v.d. vereniging, met recente bestuurswijzigingen met een vorm van handhaving naar de reglementen en statuten geeft deze tuinvereniging een zeker cachet. Dank zij het bestuur, donateurs en de vele vrijwilligers die regelmatig bij de vereniging de handen uit de mouwen steken en het terrein, de paden, de oevers, de heemtuin en kantine in goede staat brengen, is er sprake van groene duurzame vereniging, met een eigen karakter en verschijning!
Op een goede toekomst, Hans.
Om terug te keren naar het overzicht Op de tuin van klik je hier.