Welkom bij alweer de vijfde aflevering van de blog tuinieren 2021 met Joke & Fred.
Spitten
Hoera het lijkt wel lente! Eindelijk konden we weer naar de tuin. De grond is nog wel wat nat, maar Joke en Fred zijn weer verdergegaan met spitten. Een deel van de grond waar Phacelia had gestaan was al voor de vorst gespit, maar nu zijn ze gestart met de andere stukken.
Spitvork
Joke maakt gebruikt van een spitvork: dit werkt lichter dan een spade. Ook kan je met een vork de brokken grond stukslaan/kleinslaan. Doe je dit gelijk bij het spitten dan is de grond gelijk mooi klein en los. Grote brokken grond zijn later in het voorjaar lastig te bewerken; zeker als het weer een droog voorjaar wordt en de brokken snel uitdrogen en hard worden.
Onkruid
Joke en Fred verwijderen eerst het grove onkruid op het stuk dat ze gaan spitten: denk aan distels of grote pollen gras. Ook kweekgras wordt zoveel mogelijk weggehaald. De dikke wortels van de heermoes zit vaak dieper dan één-vork diepte en die laten ze zitten. Vroeger haalden ze de heermoeswortels er zoveel mogelijk uit, maar dat was veel werk en leek ook zinloos. Het bovengrondse heermoes wordt wel gedurende het jaar afgeschoffeld.
Zaaien
De komende week wordt ook binnen (in huis) gezaaid: zowel bloemen (gazania, geraniums) als vruchtgewassen (parika’s en pepers). Ook het zaaien van artisjokken staat op het programma. Om te zorgen voor extra warmte bij het zaaien gebruiken Joke en Fred een klein verwarmingsmatje dat onder de bak met zaaigoed ligt.
Nieuwe tuin
Dit jaar staat voor Joke en Fred in het teken van verhuizing naar een nieuwe tuin. Een tuin met uitzicht op het weiland en ‘s avonds de ondergaande zon 😊. Op deze nieuwe tuin moet nog veel gebeuren. Met hulp van de maandagochtendploeg worden nu tegels, stenen en oud ijzer weggehaald. Ook het verwijderen van de brandnetels zal komende weken veel tijd gaan vergen.
Niet spitten maar mulchen of woelen?
Vanuit het natuurlijk en ecologisch tuinieren en vanuit de permacultuur doet recent een andere mening opgang. Daarbij stelt men dat spitten een onnatuurlijk proces is en dat men de grond beter niet kan bewerken. Een ongestoorde bodem/grond zou beter zijn voor een gevarieerd en uitgebreid netwerk van micro- en macro-organismen. Deze organismen onderhouden de bodem en de grond en houden die luchtig. Zij voorkomen daarmee dat voedingsstoffen makkelijk uitspoelen én zij maken die voedingsstoffen goed beschikbaar voor de planten. Dit werkt alleen als de bodem steeds bedekt blijft, dus er moet wel gemulcht worden. Een compromis tussen wel of niet spitten is woelen: het bewerken van de grond zonder deze te keren. Dit kan bv. met een woelvork. De hefboomwerking maakt dat het hanteren van de woelvork minder kracht vraagt dan spitten. Ook op de Kromme Sloot zie we steeds vaker woelvorken.